Arbeta med kultur

Drömmer du om att arbeta med kultur? Kultur är ett väldigt brett ämne som ger dig många valmöjligheter. Du kan välja att utbilda dig inom något konstnärligt yrke eller så kan du bli lärare eller bibliotekarie och ändå jobba med kultur.

Fast anställning

Vill du jobba med kultur samtidigt som du känner en trygghet med fast anställning? Då kan du satsa på att bli bibliotekarie, bild- eller svensklärare eller museiintendent. Med en utbildning som bibliotekarie eller lärare kommer du nästan vara garanterad jobb och kunna jobba var som helst i landet. Om du däremot har du utbildat dig till museiintendent måste du bo i en stor stad. Konkurrensen om jobben är också mycket stor, då det inte finns så många arbetsplatser. Som museiintendent kan du jobba på Medeltidsmuseet, Naturhistoriska museet eller Vasamuseet.

Fria konstnärliga yrken

Många som jobbar inom kulturvärlden är någon slags konstnär. De vill få uttrycka sig genom att måla, skriva, skapa eller sjunga. Riktigt framgångsrika konstnärer är alltid egenföretagare, då det är svårt att få en anställning där du bara får skapa det du själv vill. För att lyckas som konstnär, musiker eller författare måste du dels ha talang, dels ha mycket eget driv. Och du får inte vara rädd för att misslyckas. Personer som blir framgångsrika konstnärer har ofta ett djup inre behov att få skapa. Och du inte är konstnärlig, men ändå vill arbeta med kultur, kan du arbeta inom kultur- och nöjesbranschen. Du kan ha en restaurang som bjuder in musiker för liveframföranden; du kan ha en ateljé där du ställer ut olika konstnärer eller så driver du ett kulturkafé.

Previous article

Besök Vasamuseet