Kultur: Litteratur

Kultur: FilmKultur: Film

KulturKultur

Skriv en bok

Drömmer du om att bli författare? Tänk att få skriva en egen bok som sedan finns i bokhandeln. Det har aldrig förr varit så lätt att bli författare som idag. Du skriver boken, sedan ger du ut den på eget bokförlag.

Din bokidé

Ett manus är ett projekt. Du måste se på din blivande bok som ett projekt som du steg för steg genomför. Först måste du besluta dig för vilken bok som du ska skriva. Det är många av oss som har många berättelser eller ämnen som vi vill skriva om. För att lyckas måste du hela tiden göra aktiva val för att projektet ska bli verklighet.

Förarbete

När du har beslutat dig för en idé bör du göra ett förarbete. Med ett förarbete blir det så mycket lättare att skriva. Det är många som tror att förarbete är att fånga kreativitet och fantasi och lägga det i en box, men det är inte sant. Hur gediget och detaljerat förarbete du ska göra beror på dig som person. Men den största orsaken att det finns så många personer som har halvfärdiga manus på sina datorer är just att de börjar skriva, men sedan inte avslutar projektet. Börja med att bestämma hur boken ska sluta. Det är lättare att skriva nästa stora thriller i nivå med John Grisham om du vet vem som är mördaren. Sedan måste du besluta vad som ska hända under berättelsens gång, var den utspelar sig, under vilken tidsepok etc. Ju tydligare du är, desto mer läsvärd bok kommer du att skriva. Du måste också ge din huvudperson kött och ben. Alla människor kommer någonstans ifrån, har en historia, samt svagheter och styrkor.

Skriv lite varje dag

Förutom förarbete är det smart om du beslutar dig för att skriva varje dag. Du kommer aldrig plötsligt att få en massa skrivtid, utan du måste skapa din skrivtid på egen hand. Det är ett aktivt val. Så lite som 15 minuter fem dagar i veckan kommer föra din bok framåt. Försök att vara realistisk. Det kommer vara mycket svårt att orka skriva två timmar varje dag efter en lång arbetsdag. Det viktiga är bara att projektet går framåt. När boken är färdigskriven behöver du redigera den, skriva om den och be andra läsa och kommentera. Lyssna på vad de har att säga, då enda sättet att få inkomst från din bok är genom att vanliga människor faktiskt gillar den.

Starta bokförlag

Nu är boken klar! Då är det dags att komma på ett förlagsnamn. Det måste vara unikt. När du kommit på ditt namn går du in på Bolagsverket och ansöker om namnet. Om ingen annan har företagsnamnet är det ditt. Ett tips är att anlita en designer för att skapa en snygg logga. Nu kan du lägga upp din bok på Amazon och sälja den på din egen sajt, samt gå med i en publiceringsplattform och sälja boken på Bokus och Adlibris.

Tjäna pengar på att blogga

Ett smart sätt att börja skriva är genom att ha en blogg. Du kan antingen använda bloggen för att få inkomst eller så bloggar du för att starta din skivkarriär.

Blogga

Är inte bloggen död, tänker du. Nej, det är den inte. Däremot konceptet med den kända ”bloggaren”. Idag har sociala medier helt tagit över den genren. Men bloggen som sådan, en sajt med blogginlägg om olika ämnen, är lika levande idag som för tio år sedan. Skaffa hosting och egen domän, istället för gratisblogg, så kan du sätta igång.

Bloggen som början på din skivkarriär

Om ditt mål är att använda din blogg som en start på din skivkarriär, så kan du med fördel ha ditt eget namn som domännamn. När du startar din blogg måste du besluta dig för vad du vill skriva om, alltså på vilket sätt bloggen kan gynna din karriär. Om du bara vill träna på att skriva, göra dig ett namn, kan du alltid skriva om böcker. Du kan också skriva dikter eller faktiskt skriva en berättelse på bloggen. Eller så satsar du på ett ämne. Om du gillar fakta ska du skapa en renodlad faktablogg. Det är många bloggare och youtubers som lanserat en bok inom just den nisch som de skriver eller skapar filmer kring.

Blogga för inkomst

Du kan också starta en blogg för att tjäna pengar. Då driver du bloggen som ett företag och behöver F-skattsedel från Skatteverket när du börjar få inkomst på den. En blogg kan ge dig passiv inkomst. Så att du kan jobba lite mindre och få tid att skriva dina egna böcker, istället för att behöva jobba heltid. När du skapar en blogg för att primärt få en inkomst ska du nischa dig rejält. Hitta ett ämne som du kan mycket om. För att få inkomst måste det vara ett ämne som också ger pengar. Bra ämnen är ekonomi, fitness och mode. Ämnen som det går att sälja produkter kring. Du tjänar pengar genom att ha affiliatelänkar och reklam på sajten. Du kan också kombinera bloggen med en webbshop. Om du bloggar om fitness kan du då sälja träningskläder på din webbshop. E-butiken och bloggen är på samma sida, så du har bara en sajt som du arbetar med. Du kan med fördel driva trafik till sajten via Pinterest och andra sociala medier.

Läs nobelpristagarna

Vill du läsa riktigt god litteratur ska du satsa på att läsa nobelpristagarna. Det finns en orsak till att de har vunnit världens finaste litteraturpris.

Världens finaste litteraturpris

Om du är författare är Nobelpriset det finaste pris som du kan vinna inom litteraturvärlden. Om du älskar litteratur eller om du vill bli bättre på att skriva ska du läsa nobelpristagare. Nobelpristagarna är både duktiga på att göra beskrivningar, bokstavligen måla en tavla med sina ord, samtidigt som de också skriver förunderliga berättelser. Du kommer utvecklas som skribent eller bloggare om du börjar läsa nobelpristagare. Det är Svenska Akademien som årligen utser pristagaren. Det är en speciell stämning när den ständiga sekreteraren kliver ut genom dörrarna på Akademien, för att inför den internationella pressen berätta vem som blir årets nobelpristagare. Av nobelprisen är det just litteraturpriset som vanliga människor lättast kan ta till sig, då vi kan läsa böckerna. Eller så har vi sett en filmatisering av någon av nobelpristagarnas böcker.

Litteraturmål: läsa alla nobelpristagare

Om du vill ha ett riktigt utmanande och intressant mål ska du besluta dig för att läsa alla som vunnit Nobels litteraturpris. Vissa böcker kan vara lite svårare att få tag på, men du kan hitta dem på Bokbörsen eller på antikvariat. Den första pristagaren var Sully Prudhomme år 1901. Första kvinnan var Selma Lagerlöf år 1909. Selma Lagerlöf blev också den första kvinnan att sitta i Svenska Akademien. Eftersom det finns så många författare att läsa kan det vara klokt att du börjar med pristagarna från de senaste åren. Besluta dig sedan för att läsa en Nobelpristagare i kvartalet, så kommer du kunna beta undan dem, en efter den. Skriv en lista med alla Nobelpristagarna, så kan du sedan pricka av vilka du har läst.

Mysig biokväll i Stockholm

Det är härligt att gå på bio med kompisgänget, familjen eller din kärlekspartner. Varför inte göra en helkväll på stan med bio och restaurang?

Lördagskväll i Stockholm

Om du bor i Stockholm finns det mycket du kan göra en lördagskväll. Samtidigt kan det vara skönt att göra något mysigt och lite avslappnande, som inte kräver så jättemycket planering eller aktivitet. Efter en arbetsvecka är det både skönt att ta det lugnt, och att få lite skön underhållning. Då är bio perfekt. Hitta en film som ni alla kommer gilla. Är du en riktig filmälskare vill du kanske se en smalare film, men det är inte säkert att dina vänner vill spendera tid eller pengar på det. Låt gemenskap vara i fokus, inte vilken film ni ska se.

Ät gott tillsammans

För att göra biokvällen riktigt mysig bör ni börja eller avsluta med ett restaurangbesök. Det finns många mysiga restauranger och kaféer i Stockholm att välja mellan. För att alla ska hitta något gott att äta kan det vara smart att gå till en Food Court, som vid Hötorget. Då har ni också nära till en stor biograf.

Läser du filmkritiker?

Hur brukar du förhålla dig till nya filmer? Tycker du om att bara gå och se en film utan att läsa recensionen innan, eller brukar du välja film utifrån hur många stjärnor som filmkritikerna har gett en film?

Filmrecensioner

Det finns två anledningar att läsa filmrecensioner: det hjälper dig att hitta en film som du kan gilla och det kan vara riktigt roligt. Om du brukar läsa filmrecensioner har du säkert upptäckt att vissa journalister, särskilt på DN, kan skriva riktigt roliga och vassa filmrecensioner om filmkalkonerna. Om du vill läsa något humoristiskt och lite sarkastiskt ska du leta efter filmer med en stjärna på DN.se.

Innan biobesöket

Du ska gå på bio. Hur gör du då? Brukar du läsa alla recensioner för att hitta filmen som fått många stjärnor och god kritik? Eller brukar du snarare utgå från vilken filmgenrer som du gillar eller dina favoritskådespelare? Om du vanligtvis brukar läsa filmrecensioner kan det vara lite spännande att bara gå på bio utan att läsa recensionen innan. Då kommer du se en film utan några förutfattade meningar och kanske även upptäcka nya filmer som du i annat fall inte hade brytt dig om att titta på.

Arbeta med kultur

Drömmer du om att arbeta med kultur? Kultur är ett väldigt brett ämne som ger dig många valmöjligheter. Du kan välja att utbilda dig inom något konstnärligt yrke eller så kan du bli lärare eller bibliotekarie och ändå jobba med kultur.

Fast anställning

Vill du jobba med kultur samtidigt som du känner en trygghet med fast anställning? Då kan du satsa på att bli bibliotekarie, bild- eller svensklärare eller museiintendent. Med en utbildning som bibliotekarie eller lärare kommer du nästan vara garanterad jobb och kunna jobba var som helst i landet. Om du däremot har du utbildat dig till museiintendent måste du bo i en stor stad. Konkurrensen om jobben är också mycket stor, då det inte finns så många arbetsplatser. Som museiintendent kan du jobba på Medeltidsmuseet, Naturhistoriska museet eller Vasamuseet.

Fria konstnärliga yrken

Många som jobbar inom kulturvärlden är någon slags konstnär. De vill få uttrycka sig genom att måla, skriva, skapa eller sjunga. Riktigt framgångsrika konstnärer är alltid egenföretagare, då det är svårt att få en anställning där du bara får skapa det du själv vill. För att lyckas som konstnär, musiker eller författare måste du dels ha talang, dels ha mycket eget driv. Och du får inte vara rädd för att misslyckas. Personer som blir framgångsrika konstnärer har ofta ett djup inre behov att få skapa. Och du inte är konstnärlig, men ändå vill arbeta med kultur, kan du arbeta inom kultur- och nöjesbranschen. Du kan ha en restaurang som bjuder in musiker för liveframföranden; du kan ha en ateljé där du ställer ut olika konstnärer eller så driver du ett kulturkafé.

Besök Vasamuseet

Sveriges populäraste museum är Vasamuseet. Om du bor i Stockholm eller ska åka dit på semester är det väl värt ett besök.

Vasamuseet

Vasamuseet är på sätt och vis egentligen bara ett stort skepp, samtidigt som det också är fascinerande historia. Det är spännande att komma så nära ett skepp som har legat nere på havsbotten i 300 år och som sedan tagits upp och blivit restaurerat. Det är ett museum som passar både stora och små: det passar både kärleksparet, familjen och pensionärer.

Gör en heldag på Djurgården

För att maxa ert besök på Vasamuseet kan ni med fördel ta färjan från Slussen till Djurgården. En skön båttur att börja dagen med. Ni åker på SL-kortet och det är inte dyrt om du behöver köpa en biljett. Förutom att gå runt och titta på själva skeppet, så kan ni passa på att äta på restaurangen. Sedan kan ni ta en skön promenad ute på Djurgården. Om ni har småbarn med er passar det också att gå förbi Junibacken som ligger i närheten av Vasamuseet. Ute på Djurgården finns också Naturhistoriska museet och ABBA-museet, förutom gröna Lund, förstås.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

victoriafortet.se – Allt om kultur, litteratur och filmvictoriafortet.se – Allt om kultur, litteratur och film

Previous article

Begravningskultur