Skriv en bok

 

Drömmer du om att bli författare? Tänk att få skriva en egen bok som sedan finns i bokhandeln. Det har aldrig förr varit så lätt att bli författare som idag. Du skriver boken, sedan ger du ut den på eget bokförlag.

Din bokidé

Ett manus är ett projekt. Du måste se på din blivande bok som ett projekt som du steg för steg genomför. Först måste du besluta dig för vilken bok som du ska skriva. Det är många av oss som har många berättelser eller ämnen som vi vill skriva om. För att lyckas måste du hela tiden göra aktiva val för att projektet ska bli verklighet.

Förarbete

När du har beslutat dig för en idé bör du göra ett förarbete. Med ett förarbete blir det så mycket lättare att skriva. Det är många som tror att förarbete är att fånga kreativitet och fantasi och lägga det i en box, men det är inte sant. Hur gediget och detaljerat förarbete du ska göra beror på dig som person. Men den största orsaken att det finns så många personer som har halvfärdiga manus på sina datorer är just att de börjar skriva, men sedan inte avslutar projektet. Börja med att bestämma hur boken ska sluta. Det är lättare att skriva nästa stora thriller i nivå med John Grisham om du vet vem som är mördaren. Sedan måste du besluta vad som ska hända under berättelsens gång, var den utspelar sig, under vilken tidsepok etc. Ju tydligare du är, desto mer läsvärd bok kommer du att skriva. Du måste också ge din huvudperson kött och ben. Alla människor kommer någonstans ifrån, har en historia, samt svagheter och styrkor.

Skriv lite varje dag

Förutom förarbete är det smart om du beslutar dig för att skriva varje dag. Du kommer aldrig plötsligt att få en massa skrivtid, utan du måste skapa din skrivtid på egen hand. Det är ett aktivt val. Så lite som 15 minuter fem dagar i veckan kommer föra din bok framåt. Försök att vara realistisk. Det kommer vara mycket svårt att orka skriva två timmar varje dag efter en lång arbetsdag. Det viktiga är bara att projektet går framåt. När boken är färdigskriven behöver du redigera den, skriva om den och be andra läsa och kommentera. Lyssna på vad de har att säga, då enda sättet att få inkomst från din bok är genom att vanliga människor faktiskt gillar den.

Starta bokförlag

Nu är boken klar! Då är det dags att komma på ett förlagsnamn. Det måste vara unikt. När du kommit på ditt namn går du in på Bolagsverket och ansöker om namnet. Om ingen annan har företagsnamnet är det ditt. Ett tips är att anlita en designer för att skapa en snygg logga. Nu kan du lägga upp din bok på Amazon och sälja den på din egen sajt, samt gå med i en publiceringsplattform och sälja boken på Bokus och Adlibris.

Previous article

Läs nobelpristagarna