Läs nobelpristagarna

 

Vill du läsa riktigt god litteratur ska du satsa på att läsa nobelpristagarna. Det finns en orsak till att de har vunnit världens finaste litteraturpris.

Världens finaste litteraturpris

Om du är författare är Nobelpriset det finaste pris som du kan vinna inom litteraturvärlden. Om du älskar litteratur eller om du vill bli bättre på att skriva ska du läsa nobelpristagare. Nobelpristagarna är både duktiga på att göra beskrivningar, bokstavligen måla en tavla med sina ord, samtidigt som de också skriver förunderliga berättelser. Du kommer utvecklas som skribent eller bloggare om du börjar läsa nobelpristagare. Det är Svenska Akademien som årligen utser pristagaren. Det är en speciell stämning när den ständiga sekreteraren kliver ut genom dörrarna på Akademien, för att inför den internationella pressen berätta vem som blir årets nobelpristagare. Av nobelprisen är det just litteraturpriset som vanliga människor lättast kan ta till sig, då vi kan läsa böckerna. Eller så har vi sett en filmatisering av någon av nobelpristagarnas böcker.

Litteraturmål: läsa alla nobelpristagare

Om du vill ha ett riktigt utmanande och intressant mål ska du besluta dig för att läsa alla som vunnit Nobels litteraturpris. Vissa böcker kan vara lite svårare att få tag på, men du kan hitta dem på Bokbörsen eller på antikvariat. Den första pristagaren var Sully Prudhomme år 1901. Första kvinnan var Selma Lagerlöf år 1909. Selma Lagerlöf blev också den första kvinnan att sitta i Svenska Akademien. Eftersom det finns så många författare att läsa kan det vara klokt att du börjar med pristagarna från de senaste åren. Besluta dig sedan för att läsa en Nobelpristagare i kvartalet, så kommer du kunna beta undan dem, en efter den. Skriv en lista med alla Nobelpristagarna, så kan du sedan pricka av vilka du har läst.

Next article

Skriv en bok