Budgettips för kulturarbetare

Du som arbetar inom konst och kultur vet säkert vikten av att ständigt jaga sätt att få pengarna att räcka lite längre. Kulturbranschen är en industri för de passionerade, inte de vinstintresserade, även om det naturligtvis finns exempel på riktigt förmögna kulturarbetande artister och konstnärer också. För de allra flesta är dock second hand och realisation ledord för att få budgeten att gå ihop.

Vilket inte på något sätt behöver vara fy skam. Andrahandsmarknaden har många fördelar, både för dig som konsument och för världen och miljön i stort. Kanske tänker du som arbetar med kultur främst på second hand som ett ställe att fynda kläder och gammal keramik, men faktum är att du även kan komma ned i pris på dina viktigaste arbetsredskap genom att shoppa second hand. Återförsäljare som Mresell erbjuder välfungerande Apple-produkter till betydligt lägre priser än originalhandlarna.

Kulturarbetare behöver teknik

Du som arbetar med kultur är nog medveten om hur viktigt det är att hålla sig ajour med den senaste tekniken för att kunna utföra ditt arbete ordentligt. Särskilt du som arbetar med musik, fotografi eller bildkonst är i allra högsta grad beroende av välfungerande teknisk utrustning, oavsett på vilken arvodesnivå eller i vilken omfattning du just nu kan fakturera.

Räkna slantarna och jobba extra

Att hitta extra inkomstkällor är av stor vikt för de flesta kulturarbetare. Att helt kunna försörja sig på sin konst är en drömsituation för många fler än vad allmänheten kanske tror. Även kända namn i många kulturbranscher är beroende av extrainkomster för att få ekonomin att gå ihop. Du som kämpar med en konstkarriär kan vara hjälpt av att veta att det går att tjäna pengar på att blogga, både om det du gör i din konst och om annat som har potential att tilltala en större läsekrets.

För hur svårt det än är med ekonomin som kulturarbetare, känner de allra flesta att det är värt det. Även om du svär över din finansiella situation med jämna mellanrum, visste du nog redan när du slog dig in på kulturens bana att det inte var något att välja på. Att följa sin passion är en självklarhet för alla konstnärer, vilkas begåvning lika väl hade kunnat komma till användning på Handelshögskolan och i längden genererat betydligt tjockare plånbok än den nuvarande.

Så det är bara att hålla i slantarna och räkna dina inkomster och utgifter noggrant. Allt som håller utgiftssidan nere i privatekonomin är goda nyheter för den fattige kulturarbetaren, och att måltidsplanera, handla second hand, ha periodvisa köpstopp och nyttja alla kommunala gratiserbjudanden som fritidsaktiviteter är en självklarhet.