Poddar populär sida av kulturlivet

Antalet podcasts har formligen exploderat de senaste åren och har blivit en väldigt populär form av underhållning. Vid sidan om det klassiska kulturlivet finner tekniken nya vägar, något som ger lyssnarna mängder av nya och spännande inblickar i allt från kändisars privatliv till vetenskap och forskning.

Hitta bästa podden för just dig

Något av det som gjort poddar så otroligt populära är att det är ett så lättillgängligt medium. Under pandemin har Sveriges kulturliv haft det väldigt tufft, men den digitala kulturvärlden har hållit sig relativt stark. Är du nyfiken på något speciellt eller vill lära dig mer om något specifikt, så finns det förmodligen en podd om det någonstans. Man kan säga att det är en förlängning av, men samtidigt en rejäl spinoff på, de klassiska radioprogrammen. Här möter du istället ett par personer som sitter och samtalar om olika ämnen, och du kan regelbundet lyssna på nya avsnitt och få ännu mer nöje, spänning eller information. Du kan komma inpå livet på kändisar; ett exempel är den härliga podden Skäringer & Mannheimer där du får lyssna på Mia Skäringer och Anna Mannheimer samtala om allt mellan himmel och jord. Men är du mer intresserad av vetenskap, barnpsykologi eller något annat så kan du enkelt hitta podcasts om just de sakerna också. I stort sett vem som helst kan börja podda, det gäller bara att du har lätt för att prata, hittar intressanta ämnen som folk vill lyssna på och lite tekniskt intresse så du kan klippa ihop podden som du vill ha den innan du lägger upp den.

Lyssna var du vill

En annan fördel med poddar är att de är väldigt lätta att fastna för och med ett par hörlurar kan du lyssna i princip var som helst. När du påtar i trädgården, när du diskar, tränar eller om du bara slappar i soffan. Podcasts har blivit ett väldigt populärt fenomen, och delar nu vår uppmärksamhet tillsammans med andra delar av kulturlivet och traditionell media som radio, tv, teater, e-böcker och mycket mer. Så nästa gång du funderar över något eller har en stund över – kolla in närmsta plats där du hittar poddar; du kommer alltid kunna hitta något nytt och intressant att lyssna till.

Previous article

Kontorskultur är viktigt

Next article

Kultur för hela familjen