Kulturhuset Stockholm

Väl värt att besöka på plats i Stockholm är den ikoniska glasbyggnaden vid Sergels Torg – Kulturhuset, skapat av Peter Celsing. Kulturhuset invigdes 1974, mitt i den stadsförnyelse som rådde under den här tiden i huvudstaden. Peter Celsing hade en vision om ett hus som förenade människor och som skulle sätta avtryck i Stockholm och det kan man i dag, så här 50 år senare, sannerligen säga att Kulturhuset gjort. År 1966 blev det bestämt att Peter Celsing skulle få stå som skapare för det hus han själv kallade ”Kulturens vardagsrum”. Det tillsattes en arbetsgrupp och en av de personer som deltog i denna var Pontus Hultén, även då chef för Moderna Museet. Under år 2019 och 2020 gick Kulturhuset igenom en omfattande renovering där man både renoverade och restaurerade både invändigt och utvändigt till Kulturhusets forna glans.

Kulturhuset är i glas, med insyn både utifrån och inifrån och skapar en mycket levande yta för både besökare och förbipasserande. Huset rymmer såväl bibliotek som teater och teatern låg innan år 1990 på Norra Bangatan. Kulturhuset är mycket välbesökt och har under åren haft en mängd olika evenemang, konstutställningar och teaterföreställningar. Här har det samlats såväl nykomlingar i konstvärlden som väl kända namn med många utställningar bakom sig.

Här finns även en hörna för barn och ungdomar som är mycket uppskattad. När din tonåring väl kan slita sig från det mycket roliga https://gameloot.se/ är Kulturhuset ett bra alternativ. Det finns hela tre bibliotek för den yngre målgruppen: Rum för barn, Tiotretton och Lava.

Utöver bibliotek, konsthallar och teater anordnas även samtal kring litteratur på Kulturhuset. Det är inte ovanligt att man även bjuder in till samtal och debatt om både viktiga och lärorika ämnen. Här avhandlas både historia och dagsfärska ämnen som väcker diskussion och eftertanke. Även dans, musik och viss verksamhet för skolelever är ett givet inslag på Kulturhuset.

Om hungern skulle infinna sig väl på plats i Kulturhuset så finns både café och restaurang att besöka som serverar såväl lättare rätter som lite mer mättande middagar. Självklart går det bra att slå sig ner med en kopp kaffe i någon av de mer avskilda delarna av Kulturhuset och kanske försjunka sig i någon av all den litteratur som finns tillgänglig att låna.